
Aanbod Herstelacademie najaar 2024
HertelAcademie Noord-West-Vlaanderen werkte een aanbod uit van kortlopende cursussen rond veerkracht en psychisch herstel.
De HerstelAcademie richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel. daarnaast staat het open voor elke geïnteresseerde burger die hieraan wil bijdragen: naasten, vrienden, familieleden en (toekomstige) hulpverleners.
Bekijk het aanbod hier.
Lees verder:
18 april 2025 - Nieuws uit het netwerk
Huis met vele Kamers - Jaarverslag 2024
Hieronder kan je het jaarverslag van Het Huis met vele kamers doornemen. Dit jaar gebeurde weer heel wat in de verschillende kamers. Met zowel medewerkers, vrijwilligers als bezoekers ontwikkelde men een visietekst die de kernwaarden duidelijk maakt en stelde men een actieplan op om voor elke kamer de doelen te bereiken. Dit jaar werd vooral stilgestaan bij de kamer 'Ontmoeting'. Benieuwd?
Meer informatie19 december 2024 - Interessante vormingen
Pilootproject (familie-)ervaringsdeskundigheid in FGGZ
Heb je als organisatie binnen de forensische geestelijke gezondheidszorg (FGGZ) interesse in een gratis vorming over het implementeren van (familie-)ervaringsdeskundigheid in zorgorganisaties én de kans om bij te dragen aan waardevol onderzoek? Via deze weg word je uitgenodigd om deel te nemen aan het pilootproject van het onderzoek "(familie-)ervaringsdeskundigheid in de forensische geestelijke gezondheidszorg". Wat houdt het pilootproject in? Het afgelopen jaar is met jullie hulp – door deelname aan interviews en focusgroepen - een eerste versie ontwikkeld van een draaiboek dat kan bijdragen aan een duurzame implementatie van (familie-)ervaringsdeskundigheid in de FGGZ. In dit pilootproject wil men dit draaiboek samen met jullie testen in de praktijk. Door deel te nemen: Ontvangt je organisatie een gratis vorming over het implementeren van (familie-)ervaringsdeskundigheid van Familieplatform. Krijg je praktische handvaten en tips om meteen met het draaiboek aan de slag te gaan. Draagt je organisatie bij aan een procesevaluatie, waarmee we een geoptimaliseerde versie van het draaiboek zullen ontwikkelen. Wat wordt gevraagd? Engagement om met het draaiboek aan de slag te gaan in de organisatie. Deelname aan een reeks meetmomenten tussen februari 2025 en december 2025, waarbij men via vragenlijsten en/of interviews inzicht krijgt in jullie ervaringen met het draaiboek. Een eenmalig interview met de interne coördinator en/of de eventueel aangeworven (F)ED-collega. Hoe aanmelden? In de bijlage vind je een flyer met meer informatie. Hierop staat een QR-code die je direct naar een formulier leidt waarin je je interesse om deel te nemen aan dit project kunnen duiden. Hieruit worden vervolgens 4 organisaties geselecteerd om een traject mee uit te bouwen. Let op: de plaatsen zijn beperkt, dus meld je snel aan voor woensdag 29/01/2025! Heb je nog vragen? Neem gerust contact op via leen.vanvlierberghe@familieplatform.be (vorming) of ervaringsdeskundigheid@janbaptist.broedersvanliefde.be (algemene vragen onderzoek). Bekijk de flyer hier. ScienceForCare, Universiteit Gent, Familieplatform en Similes Vzw
Meer informatie28 maart 2025 - Nieuws uit het netwerk
Help mee aan een betere zorg voor suïcidale personen!
Goede zorg(continuïteit) is essentieel voor de preventie van zelfdoding. Dit benadrukt de nood aan een goed afgestemd zorgpad met duidelijke afspraken tussen organisaties. Dit project is een actie binnen het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie en heeft als doel de zorgcontinuïteit voor personen met suïcidale gedachten te verbeteren. Samen met de netwerken Geestelijke Gezondheid van Vlaanderen en Brussel heeft men een online vragenlijst opgesteld om de (werking van de) huidige zorgstructuur voor personen met suïcidale gedachten in kaart te brengen en te evalueren, en samen na te denken over het verbeteren van deze zorgpaden. Jouw expertise en ervaringen zijn van onschatbare waarde voor het ontwikkelen van effectieve aanbevelingen. Zo kunnen we samen bouwen aan een beter afgestemde zorg voor mensen die het hard nodig hebben. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 15-20 minuten in beslag nemen. Je kan de vragenlijst invullen als je een zorgverlener bent of een beleidsmatige functie hebt voor de zorg in Vlaanderen of Brussel. Daarnaast wil men ook graag zicht krijgen op hoe de zorg ervaren wordt door in gesprek te gaan met personen die zelf ervaring hebben met suïcidaliteit, of een naaste zijn van zo iemand. Dit zijn de cruciale stemmen die kunnen helpen de verbeteringen in de zorg ook echt afgestemd te krijgen op zij die het nodig hebben. Ken jij iemand die ervaring heeft met suïcidaliteit en wil je hierover in gesprek gaan? Neem contact op via: netwerken@uantwerpen.be of meld je hier aan.
Meer informatie