
Covias podcast gaat live!
Covias brengt zijn werking en verhalen over herstel tot bij jou via podcasts !
De podcastreeks ‘Iedereen kan dak-en thuisloos worden!’ is een podcastreeks van Covias over mensen die op straat leven of geleefd hebben en hun zoektocht naar een uitweg.
In de reeks gaan hulpverleners uit verschillende organisaties en mensen die op straat leven of geleefd hebben met elkaar in gesprek.
De podcast neemt je mee in de rauwe wereld van dak-en thuisloosheid maar is ook een verhaal over zoeken naar een toekomst en betekenisvolle anderen die daar een rol in kunnen spelen.
Lees verder:
6 december 2024 - Algemeen
Save the date: Tweede editie Open Geestdagen
In het weekend van 10 en 11 oktober 2026 gaat de tweede editie van de Open Geestdagen in Vlaanderen door. De sector van de geestelijke gezondheidszorg opent dat weekend opnieuw de deuren voor het brede publiek. De Open Geestdagen zijn de jaarcampagne van Te Gek!? voor 2026. Zorgnet-Icuro zet mee de schouders onder deze campagne. Met 40.000 bezoekers waren de eerste Open Geestdagen in 2023 een groot succes. Snuif de sfeer op via de aftermovie en bekijk hier de factsheet met de belangrijkste cijfers van de eerste editie. Zo namen er maar liefst 117 zorgorganisaties deel op 155 locaties. Ook deze keer kiezen we er bewust voor om de Open Geestdagen te organiseren tijdens de jaarlijkse 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, een periode waarin heel wat organisaties in steden en gemeenten acties ondernemen rond geestelijke gezondheid. De Open Geestdagen en de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid kunnen elkaar zo wederzijds versterken: door gezamenlijke activiteiten op te zetten, door activiteiten onder beide campagnes zichtbaar te maken... In het voorjaar van 2025 wordt meer info verspreid over het concept, ondersteuning, mediaplan, kostprijs, enz. Vanaf dan zulen ook de inschrijvingen worden geopend.
Meer informatie25 oktober 2024 - Interessante vormingen
E-learning EHBP
Wat zeg je als een vriend(in) verdrietig is na een relatiebreuk? Of als je buurman minder vrolijk lijkt dan normaal? Of als een familielid op een feestje vertelt dat het eigenlijk niet goed gaat ...? Het is niet altijd eenvoudig om de juiste woorden te vinden of precies te weten hoe je de ander kan helpen. Toch hoef je geen expert te zijn in het onderwerp om iemand te kunnen ondersteunen. Interesse om je hierin te verdiepen? Te Gek!? en Rode Kruis-Vlaanderen bundelen de krachten en stellen de gratis e-learning 'Eerste Hulp Bij Psychische problemen' samen over hoe je iemand kan helpen wanneer die het moeilijk heeft. Op een interactieve manier leer je signalen herkennen en actief luisteren, maar ook je eigen grenzen bewaken en hoe je hierover kan communiceren, en dat allemaal op jouw eigen tempo. Na het volgen van de e-learning heb je tal van praktische tips en inzichten waarmee je meteen aan de slag kunt.
Meer informatie24 januari 2025 - Nieuws uit het netwerk
Centralisatie van de spoedgevallen - AZ Oostende
Op woensdag 29 januari 2025 om 8 uur sluit de spoedgevallendienst van AZ Oostende-Serruys definitief. Vanaf dat moment worden alle spoedgevallen behandeld op de spoedgevallendienst van AZ Oostende-Damian, aan de Konterdamkaai in Oostende. Deze eenmaking maakt deel uit van het strategisch plan om de kwaliteit en efficiëntie van de zorg verder te versterken. Eén centrale spoeddienst voor topklinische zorg Dit biedt belangrijke voordelen voor patiënten: Eén locatie: Alle spoedgevallen worden behandeld in AZ Oostende-Damiaan, vlot bereikbaar via de Konterdamkaai Nabije huisartsenwachtpost: Direct naast de spoedgevallendienst, voor snelle doorverwijzing indien nodig. Gebundelde deskundige zorg: Dankzij de bundeling van middelen en expertise op één locatie krijgen spoedpatiënten sneller toegang tot hoogwaardige dringende zorg. De nabijheid van acute zorgdiensten zoals een cathlab, stroke unit,... garandeert een gestroomlijnd zorgtraject voor patiënten in nood. Uitgebreide spoedcapaciteit: De spoedgevallendienst in AZ Oostende-Damiaan is de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid met o.a.: 22 extra behandelplaatsen sinds 2022 Nieuwe onderzoekskamers en behandelzones Uitbreiding van het artsenkorps Samenwerking met huisartsenwachtpost Oostende Verwachte capaciteit Met deze eenmaking blijft AZ Oostende streven naar een deskundige en kwaliteitsvolle zorgverlening voor inwoners van de Oostendse regio, de vele toeristen en de tweedeverblijvers. De eengemaakte spoeddienst is voorbereid op: ± 49.000 patiënten per jaar gemiddeld 130 patiënten per dag, met pieken tot 200 in de zomer Jaarlijks 1.900 MUG-interventies (Mobiele Urgentie Groep) Jaarlijks 2.700 PIT-interventies (Paramedisch Interventie Team) Het tweecampusmodel vormt de kern van het toekomstig zorgaanbod De eenmaking van de spoeddiensten is een belangrijke mijlpaal in het strategisch plan van AZ Oostende. Met de stapsgewijze herschikking van acute zorg in Damiaan en geplande zorg in Serruys ontwikkelt men twee complementaire, toekomstbestendige campussen met het oog op versterking van de kwaliteit en efficiëntie van de zorg om zo tegemoet te komen aan de groeiende zorgvraag. In 2025 investeert men fors in de transformatie van Serruys naar een modern en lokaal toegankelijk ziekenhuis voor planbare zorg. Het gaat om de renovatie van de verblijfsafdelingen alsook van de medisch-technische infrastructuur waaronder het operatiekwartier en de pijnkliniek. Het zorgaanbod op deze campus wordt ook aanzienlijk uitgebreid, met een verschuiving van verschillende activiteiten vanuit Damiaan. Tegen 2026 streeft men naar een stabiele tweecampuswerking: AZ Oostende-Damiaan als acute campus, terwijl AZ Oostende-Serruys zich ontwikkelt tot een moderne, toonaangevende site voor planbare zorg, dagziekenhuizen en gespecialiseerde klinieken. Zo creëert men twee complementaire ziekenhuiscampussen die elkaar versterken.
Meer informatie