
Help mee aan een betere zorg voor suïcidale personen!
Goede zorg(continuïteit) is essentieel voor de preventie van zelfdoding. Dit benadrukt de nood aan een goed afgestemd zorgpad met duidelijke afspraken tussen organisaties.
Dit project is een actie binnen het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie en heeft als doel de zorgcontinuïteit voor personen met suïcidale gedachten te verbeteren. Samen met de netwerken Geestelijke Gezondheid van Vlaanderen en Brussel heeft men een online vragenlijst opgesteld om de (werking van de) huidige zorgstructuur voor personen met suïcidale gedachten in kaart te brengen en te evalueren, en samen na te denken over het verbeteren van deze zorgpaden.
Jouw expertise en ervaringen zijn van onschatbare waarde voor het ontwikkelen van effectieve aanbevelingen. Zo kunnen we samen bouwen aan een beter afgestemde zorg voor mensen die het hard nodig hebben.
Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 15-20 minuten in beslag nemen.
Je kan de vragenlijst invullen als je een zorgverlener bent of een beleidsmatige functie hebt voor de zorg in Vlaanderen of Brussel.
Daarnaast wil men ook graag zicht krijgen op hoe de zorg ervaren wordt door in gesprek te gaan met personen die zelf ervaring hebben met suïcidaliteit, of een naaste zijn van zo iemand. Dit zijn de cruciale stemmen die kunnen helpen de verbeteringen in de zorg ook echt afgestemd te krijgen op zij die het nodig hebben. Ken jij iemand die ervaring heeft met suïcidaliteit en wil je hierover in gesprek gaan? Neem contact op via: netwerken@uantwerpen.be of meld je hier aan.
Lees verder:
25 oktober 2024 - Interessante vormingen
E-learning EHBP
Wat zeg je als een vriend(in) verdrietig is na een relatiebreuk? Of als je buurman minder vrolijk lijkt dan normaal? Of als een familielid op een feestje vertelt dat het eigenlijk niet goed gaat ...? Het is niet altijd eenvoudig om de juiste woorden te vinden of precies te weten hoe je de ander kan helpen. Toch hoef je geen expert te zijn in het onderwerp om iemand te kunnen ondersteunen. Interesse om je hierin te verdiepen? Te Gek!? en Rode Kruis-Vlaanderen bundelen de krachten en stellen de gratis e-learning 'Eerste Hulp Bij Psychische problemen' samen over hoe je iemand kan helpen wanneer die het moeilijk heeft. Op een interactieve manier leer je signalen herkennen en actief luisteren, maar ook je eigen grenzen bewaken en hoe je hierover kan communiceren, en dat allemaal op jouw eigen tempo. Na het volgen van de e-learning heb je tal van praktische tips en inzichten waarmee je meteen aan de slag kunt.
Meer informatie21 februari 2025 - Algemeen
Resultaten SUMHIT-studie
De SUMHIT-studie (Substance Use and Mental Healthcare InTegration) is een samenwerking tussen onderzoekscollectief Equality (HOGENT), de Vakgroep Orthopedagogiek van de UGent, Université Catholique de Louvain en Sciensano.
Meer informatie28 maart 2025 - Algemeen
Nieuwe Praktische Richtlijn Samenwerken (PRIS)
Het Kwaliteitscentrum voor Diagnostiek (KCD) ontwikkelde een gloednieuwe Praktische Richtlijn Samenwerken (PRIS). Deze richtlijn biedt concrete handvaten om samenwerken in de gezondheids- en welzijnszorg te versterken, met specifieke aandacht voor interdisciplinaire intersectorale afstemming. De richtlijn bevat concrete aanbevelingen, inzichten en praktische tools of methodieken die direct toepasbaar zijn in diverse settings. De PRIS is ontwikkeld voor alle gezondheids- en welzijnsprofessionals die: werken in multidisciplinaire teams samenwerken met andere disciplines en/of sectoren de kwaliteit van samenwerken willen versterken Om de bekendmaking van de richtlijn te ondersteunen, wordt een gratis webinar georganiseerd op 27 mei 2025. Tijdens deze sessie wordt de richtlijn toegelicht en wordt getoond hoe ermee aan de slag gegaan kan worden.
Meer informatie