
Herstelacademie - Aanbod voorjaar 2025
HertelAcademie Noord-West-Vlaanderen werkte een aanbod uit van kortlopende cursussen rond veerkracht en psychisch herstel.
De HerstelAcademie richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel. daarnaast staat het open voor elke geïnteresseerde burger die hieraan wil bijdragen: naasten, vrienden, familieleden en (toekomstige) hulpverleners.
Lees verder:
9 mei 2025 - Nieuws uit het netwerk
Bouw mee aan een sterkere preventie van middelengebruik in Vlaanderen
Wil je een impact maken met preventie-initiatieven rond middelengebruik? Of ken je iemand die zijn of haar expertise op dit vlak wil versterken? Dan is de start van de nieuwe EUPC-opleiding (European Prevention Curriculum) op het VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen) in Brussel in september een mooie kans! Binnen Europa is EUPC de referentie voor de training van professionals in de preventie van middelengebruik. De opleiding biedt je de essentiële inzichten en praktische tools om resultaat te boeken met preventieprojecten. Tijdens de opleiding wordt dieper ingegaan op: De achtergronden van middelengebruik: etiologie, epidemiologie en socialisatie. Evidence-based preventie en de internationale standaarden. Succesvolle Europese preventieprogramma’s en hun aanpak. Concrete tools voor de implementatie en evaluatie van effectieve interventies. Europese strategieën voor preventie in diverse contexten: school, gezin en werk. De principes van omgevingsgerichte, mediagebaseerde en gemeenschapsgerichte preventie. De basisprincipes van pleitbezorging om effectieve preventie op de agenda te krijgen. Ben je zelf geïnteresseerd of ken je iemand voor wie deze opleiding een waardevolle investering zou zijn?
Meer informatie9 mei 2025 - Nieuws uit het netwerk
Doe-praatgroepen KOPP
KOPP Noord-Westvlaanderen organiseert 2 doe-praatgroepen KOPP in Brugge. Een preventief groepsaanbod voor kinderen (8 tot 12 jaar) van ouders met psychische of afhankelijkheidsproblemen Een preventief groepsaanbod voor kinderen (13 tot 16 jaar) van ouders met psychische of afhankelijkheidsproblemen Deze groepen bestaan uit telkens vijf bijeenkomsten van ieder twee uur en één terugkombijeenkomst na twee tot drie maanden. Er zijn twee ouderbijeenkomsten: één bij de start en één aan het einde van de sessies. De bijeenkomsten gaan wekelijks door en zijn zodanig opgebouwd dat er een afwisseling is tussen inspannende en ontspannende werkvormen. De groep bestaat uit 7 à 8 kinderen. Verwijzers sturen aanmeldingen door via onderstaand formulier. De verwijzers zorgen zelf voor een adequate voorbereiding, selectie van de kinderen en hun gezin en toestemming van de ouders.
Meer informatie25 april 2024 - Interessante vormingen
Studienamiddag 'Zin en onzin van een signaleringsplan'
Op vrijdag 29 maart en vrijdag 19 april vond er een studienamiddag van het netwerk NOWE plaats rond de 'zin en onzin van een signaleringsplan'. We mochten heel wat geïnteresseerden verwelkomen en kregen een impressie over de verschillende mogelijkheden van een signaleringsplan. Wat heel duidelijk werd: het is een signaleringsplan van en door de cliënt.
Meer informatie