
Partner in de kijker: CGG Suïcidepreventiewerking
Werk jij binnen de zorg? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat in contact komt met het thema suïcide(preventie). Misschien vang je signalen op en is jouw taak om door te verwijzen naar de juiste zorg. Ofwel is het jouw taak om die zorg te bieden, vanuit een ambulant, mobiel of residentieel kader. Mogelijks word je ook geconfronteerd met een overlijden door suïcide en dien je de nodige zorg voor de nabestaanden (zowel familie, medepatiënten, collega-hulpverleners…) mee te organiseren. Je komt dagdagelijks in contact met cliënten of neemt een beleidsmatige functie op…
Er zijn verschillende taken en rollen binnen suïcidepreventie, en iedere schakel is belangrijk. Ondanks de verscheidenheid in taken en rollen is wat ons vaak bindt het gegeven dat het thema suïcidaliteit vaak vragen kan oproepen en ons binnen de zorg uitnodigt om weloverwogen te handelen. Binnen dit kader kan de CGG Suïcidepreventiewerking iets voor jou betekenen!
Zo is ons vormingsaanbod er niet enkel op gericht om kennis rond suïcidepreventie te verhogen, maar ook om hulpverleners vaardiger te maken in de omgang met suïcidale cliënten. We gaan aan de slag met vragen zoals:
- hoe maak je suïcidaliteit bespreekbaar?
- Hoe schat je het suïciderisico in?
- Hoe maak je een safety plan op?
Vormingen worden zowel in open aanbod als op maat van een dienst of organisatie georganiseerd.
Deskundigheidsbevordering via vorming is belangrijk maar bereikt het meeste effect als een organisatie ook werk maakt van een suïcidepreventiebeleid. Concrete afspraken en heldere communicatielijnen rond wat te doen als er signalen gedetecteerd worden, er een crisissituatie is, na een poging of na een suïcide, bieden medewerkers een houvast in het dagelijkse werk.
Vanuit de CGG suïcidepreventiewerking kunnen we ondersteuning bieden bij de uitwerking van een beleid.
Daarnaast kunnen we ook worden aangesproken voor een consult en advies rond suïcidepreventie, zowel op casus- als beleidsmatig niveau.
En, last but not least, hebben wij ook een opdracht om samen met netwerk NOWE werk te maken van zorgcontinuïteit bij suïcidale cliënten.
Met een enthousiaste werkgroep (divers samengesteld met medewerkers vanuit politie, CAW, CGG, mobiele teams, AZ, PZ, ELP, ervaringswerk) zoomen we in op de onderlinge samenwerking met het oog op het creëren van een afgestemde, continue zorg voor suïcidale personen binnen ons netwerk.
De CGG Suïcidepreventiewerking maakt deel uit van het platform 1813. Er is dan ook een nauwe samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ).
Zie www.zelfmoord1813.be voor meer info rond suïcidepreventie (zowel vanuit het perspectief van cliënten, naasten, hulpverleners en nabestaanden).
Graag een kijkje op ons open vormingsaanbod? Kijk hier!
Vormings-, beleids- of andere vragen rond suïcidepreventie? Neem contact op met ons team via suïcidepreventie@cgglargo.be of 051/25.99.30.
Tot binnenkort?
Lees verder:
27 juni 2025 - Nieuws uit het netwerk
Familiegroep eetstoornissen - september 2025
Wat? In een familiegroep brengt men verschilende gezinnen samen. Met maximum 7 deelnemende families wil men saemn de (eerste) stappen naar herstel zetten. De doelstellingen zijn relaties versterken en groeikansen naar de toekomst vergroten. Naast informatie, vormen dialoog, verbinding en aandacht voor veiligheid en eigen tempo belangrijke elementen in deze groep. Waarom? Een eetstoornis zet het ganse gezin onder druk. Genezen van een eetstoornis is een proces dat tijd vraagt. Ouders en andere familieleden zijn belangrijke schakels in dit herstelproces. Voor wie? Jongeren vanaf 16 jaar en hun gezin. Waar en wanneer? In het CGG: Moerkerse Steenweg 116, 8310 Sint-Kruis Maandag 22/09/2025: 17u30 - 19u30 Maandag 29/09/2025: 17u30 - 19u30 Woensdag 08/10/2025: 13u30 - 15u30 Maandag 13/10/2025: 17u30 - 19u30 Maandag 03/11/2025: 17u30 - 19u30 Woensdag 19/11/2025: 13u30 - 15u30 Maandag 24/11/2025: 17u30 - 19u30 Maandag 01/12/2024: 17u30 - 19u30 Kostprijs? Intakegesprek: €11 8 sessies: €88 Inschrijvingen/meer info? nausika.desmet@cgg.be veronique.loeman@cgg.be
Meer informatie13 september 2023 - Algemeen
Hersenletsel Lijn
Deze telefonische ondersteuning biedt mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), hun mantelzorgers, familieleden en zorgverleners een luisterend oor en ondersteunt hen in de zoektocht naar de juiste begeleiding en hulp.
Meer informatie6 december 2024 - Algemeen
Save the date: Tweede editie Open Geestdagen
In het weekend van 10 en 11 oktober 2026 gaat de tweede editie van de Open Geestdagen in Vlaanderen door. De sector van de geestelijke gezondheidszorg opent dat weekend opnieuw de deuren voor het brede publiek. De Open Geestdagen zijn de jaarcampagne van Te Gek!? voor 2026. Zorgnet-Icuro zet mee de schouders onder deze campagne. Met 40.000 bezoekers waren de eerste Open Geestdagen in 2023 een groot succes. Snuif de sfeer op via de aftermovie en bekijk hier de factsheet met de belangrijkste cijfers van de eerste editie. Zo namen er maar liefst 117 zorgorganisaties deel op 155 locaties. Ook deze keer kiezen we er bewust voor om de Open Geestdagen te organiseren tijdens de jaarlijkse 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, een periode waarin heel wat organisaties in steden en gemeenten acties ondernemen rond geestelijke gezondheid. De Open Geestdagen en de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid kunnen elkaar zo wederzijds versterken: door gezamenlijke activiteiten op te zetten, door activiteiten onder beide campagnes zichtbaar te maken... In het voorjaar van 2025 wordt meer info verspreid over het concept, ondersteuning, mediaplan, kostprijs, enz. Vanaf dan zulen ook de inschrijvingen worden geopend.
Meer informatie