Netwerkcoördinator Annick Dobbelaere

annick.dobbelaere@netwerknowe.be
0475/20 20 41 

news image

Vernieuwde aanmeldprocedures netwerken internering

Hof van beroep Brussel Nederlandstalig (= Vlaams Brabant + Brussel Nederlandstalig)

Op 15/10 vond de kick-off plaats voor de gedeelde aanmeldprocedure die in die regio van toepassing zal zijn vanaf 4 november 2024. Dit project is een pilootproject en zal dus geëvalueerd worden in termen van efficiëntie en haalbaarheid.

De opname van deze kick-off zal binnenkort te raadplegen zijn. Alle informatie is alvast te vinden in dit artikel en op deze website.

Hof van beroep Antwerpen (= Antwerpen + Limburg)

Binnen het hof van beroep Antwerpen behoudt men het reeds gekende uniform aanmeldformulier, dat sinds vorig jaar in voege is. Dit formulier werd ondertussen aangepast op basis van de feedback tijdens de evaluatierondes. De bijgewerkte versie is te downloaden via deze website (met versiedatum oktober 2024). Zorg er zeker voor dat je enkel de nieuwe versie gebruikt daar de lijst met verwijspartners ook gewijzigd is. Nieuw is dat het formulier vanaf nu namelijk ook gebruikt dient te worden voor aanmeldingen bij de Mobiele Equipe Internering Antwerpen en Limburg.

Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen dus nog steeds rechtstreeks bij deze partners. De zorgpartners gebruiken hiertoe eenzelfde aanmeldingsformulier. Dit is hetzelfde aanmeldingsformulier als het digitale aanmeldingsformulier voor het hof van beroep Brussel NL, maar betreft een word-versie die via e-mail aan de betrokken partner dient bezorgd te worden. Dit aanmeldformulier kan u hier downloaden. Een lijst van de deelnemende zorgpartners uit het netwerk vindt u hier, alsook in het aanmeldingsformulier zelf. De contactgegevens van deze partners vindt u terug onder 'zorgaanbod'.

Aan elke partner (zowel de verwijzende als de vervolgpartner) wordt gevraagd om het gebruik van dit uniforme aanmeldformulier zo veel als mogelijk als de standaardprocedure te implementeren. Enkel door het goed gebruik ervan, kan het uniform aanmeldformulier als de standaard ingeburgerd geraken (en is het dus een win-win voor élke partner!).

Hof van beroep Gent (= Oost-Vlaanderen + West-Vlaanderen)

Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen nog steeds rechtstreeks bij deze partners volgens de bij hen geldende aanmeldingsprocedures. Meer informatie over deze aanmeldprocedures vindt u onder 'zorgaanbod'. Er wordt onderzocht in welke mate het uniform aanmeldingsformulier in de toekomst ook door deze partners gebruikt kan worden.

 

 

Men hoopt in de toekomst tot één gedragen procedure te komen die van toepassing is in de drie hoven van beroep. Weliswaar vraagt dit enige tijd om bepaalde procedures te testen, waar momenteel hard op ingezet wordt. Daarom wordt jullie motivatie en engagement enorm gewaardeerd om de kleine tussenstappen ook goed mee op te volgen.

 

Heb je vragen of zoek je meer informatie? 

Netwerkcoördinatoren internering FOD Volksgezondheid:

Hof van beroep Antwerpen

Isabelle Eens

isabelle.eens@netwerkeninternering.be

0492 11 69 95

 

Hof van beroep Brussel Nederlandstalig

Mieke Goyens

mieke.goyens@netwerkeninternering.be

0476 88 15 56

 

Hof van beroep Gent

Joris Dheedene

joris.dheedene@janbaptist.broedersvanliefde.be

0485 40 88 02

Lees verder:

14 maart 2025 - Nieuws uit het netwerk

Lancering Voenke - Liaisonteam illegale middelen

Het nieuwe liaisonteam illegale middelen, genaamd Voenke, wordt gelanceerd.  Vanaf nu kunnen netwerkpartners zich aanmelden om ondersteuning te ontvangen voor deze doelgroep. Onderstaand is de praktische informatie terug te vinden.  Voorstelling van Voenke Voenke is een nieuwe dienst gericht op het ondersteunen van organisaties die werken met cliënten met een dubbeldiagnose: een ernstig psychiatrische disfunctioneren in combinatie met een ernstige verslaving aan illegale middelen. Onze missie en doelstelling Bij Voenke is het de missie om zorgverleners te ondersteunen in het samen zoeken naar passende zorg aan mensen met een dubbeldiagnose, door kennis te delen en hen tijdelijk bij te staan. Het zorgtraject wordt niet overgenomen, maar men probeert volgens de noden van de cliënt een gepaste toeleiding naar zorg te bewerkstelligen. Hoe kunnen wij ondersteunen? Voenke werkt volgens vier kernprincipes: Tijdelijke en gerichte ondersteuning Expertise en liaisonwerking Aansluiting bij bestaande zorgstructuren en netwerken Focus op de zorgvraag van het professionele netwerk, zonder het zorgtraject over te nemen Concreet wordt volgende aangeboden: Verbinding tussen (ex)zorgpartners en versterking van de samenwerking Gezamenlijk zoeken naar passende zorgprogramma's en -trajecten Vindplaatsgerichte aanpak: we zijn daar aanwezig waar we nodig zijn Signalering van noden, behoeften en knelpunten in het zorgnetwerk  Voor wie zijn we er? Voenke richt zich op: Zorgprofessionals die werken met cliënten (18+) met een ernstige verslaving aan illegale middelen én ernstig psychiatrisch disfunctioneren Zorgverleners die ondersteuning nodig hebben bij cliënten die de weg naar hulp niet (meer) vinden, hulp mijden of vastlopen in het reguliere zorgnetwerk   Het team staat voor je klaar Het multidisciplinair team bestaat uit: Macy Notredame: macy.notredame@amandus.broedersvanliefde.be | 0474904042 Silke Depelchin: silke.depelchin@amandus.broedersvanliefde.be | 0474904049 Kim Casier: kim.casier@amandus.broedersvanliefde.be | 0474904047 Mona De Meester (ervaringsdeskundige): mona.demeester@amandus.broedersvanliefde.be | 047776554 Bereikbaarheid Voenke is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 16u30 voor vragen of ondersteuning. Folder Bekijk deel 1 van de folder hier. Bekijk deel 2 van de folder hier.  

Meer informatie